Tussen de jaren 1920 en 1980 werden veel huizen gebouwd met spouwmuren. Deze techniek bood bescherming tegen de grillen van het weer. Tegenwoordig wordt bij bouw- en renovatieprojecten de nadruk gelegd op comfort en energieprestaties. In België wordt renovatie van spouwmuurisolatie gepromoot om huishoudens in staat te stellen hun energiefactuur te verlagen en hun woning warm te houden. Ontdek deze gids over spouwmuren.
De voordelen van spouwmuurisolatie
Warmteverlies via daken en muren is een probleem in België. Meer dan een miljoen Belgische huizen hebben ongeïsoleerde spouwmuren. Om aan de huidige energienormen te voldoen, is een optimale spouwmuurisolatie noodzakelijk. Isolatie verhoogt het akoestische comfort van de woning. Door het warmteverlies te beperken, kunnen de energiefacturen met 30% worden verlaagd en het is beter voor het milieu. Het vermindert daarnaast ook de overlast van vocht en schimmel. Spouwmuurisolatie voorkomt dat lucht in de spouw circuleert, waardoor warmteverlies en verwarmingskosten worden beperkt. Spouwmuurisolatie vereist niet noodzakelijk grote werkzaamheden en veroorzaakt geen ongemak, noch voor de bewoners van het huis, noch voor de buurt. Het verandert niets aan het uiterlijk van uw huis en kan in één dag worden gedaan. Deze manier van isoleren is ook niet duur in vergelijking met isolatie van binnenuit of van buitenaf.
Als uw huis in de afgelopen 20 jaar is gebouwd, zijn de muren waarschijnlijk geïsoleerd toen het werd gebouwd. Om er zeker van te zijn, kan een installateur een klein gaatje in de muur boren om u te vertellen of de muur leeg of geïsoleerd is. Of een installateur kan een camera gebruiken om uw metselwerk te analyseren. Dit wordt een endoscopische inspectie genoemd. U kunt ook navraag doen bij de afdeling bouwtoezicht van uw gemeente.
Het isoleren van spouwmuren kan een echte meerwaarde aan uw gebouw geven. In België is het mogelijk een premie te krijgen, mits aan de voorwaarden is voldaan. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een aannemer.
Soorten spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit twee afzonderlijke bakstenen muren met een spleet ertussen. Isolatie wordt in de spouw aangebracht en vult de luchtspleet. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht in de spouw van het gebouw, oftewel de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Inspectie van de spouw zal helpen bij het bepalen van de juiste isolatie voor uw spouwmuren. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie, maar wat de beste spouwmuurisolatie is, hangt af van uw budget en het type gebouw.
- EPS-parels vormen een stijve eenheid en worden in de spouwmuur geprojecteerd, waardoor warmte wordt vastgehouden en een kierloze muurisolatie ontstaat. Bovendien zijn ze zeer goed bestand tegen vocht en zijn ze geschikt voor dunne looppaden. Door het ontbreken van gaten in de wanden blijven de parels vastzitten.
- Minerale vezels zijn een interessante optie bij nieuwbouwprojecten. In vlokvorm heeft het een goede hittebestendigheid. Minerale vezelisolatie biedt ook een goede thermische geleiding. Het is milieuvriendelijk en heeft een relatief lange levensduur.
- Schuim is een van de beste thermische isolaties voor spouwmuren en vermindert koudebruggen aanzienlijk. De installatie ervan moet nauwkeurig gedaan worden en vereist de aandacht van een deskundige.
- Bij inblaasisolatie wordt isolatie door kleine gaatjes in de muur geblazen. Het is de beste oplossing voor renovatieprojecten wanneer de muren al gebouwd zijn.
- Spouwmuurisolatieplaten zijn uiterst dun en hebben een uitstekend warmtegeleidingsvermogen, wat betekent dat u met een minimale isolatiedikte toch hoge U-waarden kunt bereiken.
Is spouwmuurisolatie geschikt voor uw huis?
U moet alleen spouwmuurisolatie overwegen als:
- Uw huis spouwmuren heeft die niet gevuld zijn met baksteen
- De holtes minstens 5 cm breed zijn
- Het metselwerk in goede staat is
Sommige huizen zien eruit alsof ze van baksteen zijn gebouwd, maar is het eigenlijk metselwerk. Deze gebouwen zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie omdat de spouw vocht moet kunnen laten ontsnappen. In dit geval is het beter om spouwmuurisolatie te vermijden.
De kosten en installatie van spouwmuurisolatie
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan variëren in kosten, afhankelijk van de grootte van uw huis. Een goed geïsoleerd gebouw bespaart u elk jaar geld op uw energierekening. En goed nieuws, het vermindert uw koolstofuitstoot met tot 680 kg per jaar! Dat staat gelijk aan het planten van ongeveer 11 koolstof-vangende bomen. De prijzen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie liggen doorgaans tussen € 15 en € 30/m².
Kunt u ook de spouwmuurisolatie zelf aanbrengen?
Door slechte installatiewerkzaamheden kunnen rookkanalen geblokkeerd raken of luchtzakken ontstaan, wat kan leiden tot koude plekken op uw binnenmuren, met condensatie en schimmelvorming tot gevolg. Afhankelijk van het gekozen type isolatie moet een bepaalde installatiemethode worden gevolgd. Deze werkzaamheden komen alleen voor garantie in aanmerking als zij worden uitgevoerd door een volledig gekwalificeerde, gecertificeerde installateur die de desbetreffende praktijkcodes heeft ondertekend. Het is raadzaam een beroep te doen op een spouwmuurspecialist met een ATG-certificaat om een oplossing op maat te krijgen. Hij zal de spouw van tevoren kunnen inspecteren en het kwaliteitsniveau van de gevel kunnen controleren. De Belgische Unie voor Technische Goedkeuring van de Bouw heeft een kwaliteitskader voor na-isolatie van spouwmuren opgesteld, waarin installateurs zijn verenigd om de werkzaamheden op een professionele manier uit te voeren.